Tarama Bütçesi, 2023 yılına gireceğimiz bu günlerde önemini giderek arttırmaya devam ediyor.
Şöyle bir düşünelim.
Google botlarının milyonlarca siteyi taraması gerekiyor. Fakat bu botlar sınırsız sayıda ve kapasitede değiller. Bu durumda her site için belirli bir tarama süresi ayırıyorlar. Çünkü sırada bekleyen çok fazla görev var.
O yüzden her siteye Google belli bir Tarama Bütçesi ayırıyor.
Bu bütçeyi verimli değerlendirmek gerekir. Yani sitenizi Google’ye sunmak için kısıtlı bir süreniz var. Dolayısıyla botları oyalayan gereksiz durumların çözülmesi gerekir.
Şimdi daha derin detaylara bakalım.
Strateji Değişikliği
Google News (Publisher Center) 2019 öncesi ve sonrası olmak üzere ikiye ayrıldı.
2019 yılında editörlük yaptığım dönemlerde bir web sitesinin News Kaydı alabilmesi oldukça zordu. 2020 yılıyla birlikte News kaydı artık neredeyse her web sitesinin onay alabildiği bir platform haline geldi.
Bu strateji değişikliği Google’ın indexleme noktasındaki politikalarını değiştirdiğinin en açık kanıtı.
Google tarama, dizine ekleme ve sıralama verme olarak temelde üç aşamayla işlem yapar. Bu durumda, News kaydı olan bir web sitesi içerik girdiği anda ilgili içeriğe sıralama vermektedir. Bu işlemin süresi neredeyse 2 dakikaya kadar inmiş durumda.
Dahası da var.
Tarama Bütçesi Tam Olarak Nedir?
SEO, mantık üzerine değil kurallar üzerine inşa edilen bir sistemdir.
News kaydının zararlı olduğunu düşünen uzmanlar/webmasterlar mantık olarak doğru hareket etseler de kurallardan habersizdirler.
Search Console tarafında yapılan güncelleme ile Tarama Bütçesi gittikçe sivrilmeye başladı.
Resimden de görebileceğiniz gibi “Doğrulama” yapsanız bile maalesef başarısız olmaktadı. Çünkü bu kısmın çalışma mantığı değişmiştir.
“Noindex” etiketi tarafından hariç tutulan sayfalarınız mutlaka olacaktır. Bunların başında etiket sayfaları, page/2/ gibi sayfalar olmakla birlikte bu alanda içerik sayfalarınız yer almadığı sürece herhangi bir sorunun olduğu söyleyemeyiz.
Yine sitenizde sildiğiniz içeriklerin 404’e düşmesi de oldukça normal bir durum.
Bu noktada Google yönergeleri ilgili linkleri web sitenizden yok etmeniz gerektiğini tavsiye ediyor ve ana sayfa yönlendirmesine gerek olmadığını belirtiyor.
Tarama bütçesini geliştirmenin temel yolları arasında;
- Pagination sisteminin doğru kullanılması,
- İç linkleme stratejisinin geliştirilmesi,
- Deep Clicking Rate (Tıklama Derinliğinin) optimize edilmesi,
- Önemli Web Verilerinin kök metriği olan TTFB’nin kısaltılması temel çözümler arasındadır.
Yine WordPress’te içeriklerin kaynak kodlarında yer alan “feed” url’lerinin de kaldırılması önemlidir çünkü bu URL’lerde Google botlarının vakit geçirmesi mevcut bütçeyi olumlu kullanmanızı engellemektedir.